PRVI PREGLED

Vsak manualni terapevt najprej opravi manualno diagnostiko, pri kateri se temeljito seznani z bolnikovim mišično skeletnim sistemom. Ne glede na že postavljeno zdravniško diagnozo in ne glede na težave manualni terapevt pregleda celotno bolnikovo telo, saj je telo biomehanska celota.

Prvo srečanje bolnika z manualnim terapevtom je sestavljeno iz pogovora, pregleda zdravstvene dokumentacije, ki jo bolnik ima in specifičnega ogledovanja ter otipavanja posameznih struktur celega telesa, pri čemer manualnega terapevta zanima stanje kože in podkožnega tkiva, napetost mišic in njihovih ovojnic – fascij, položaji posameznih sklepov ter njihova gibljivost. Po potrebi manualni terapevt opravi še specifične teste za posamezne strukture telesa (vezi, sklepne ovojnice, živčevje…).

Tako imata lahko dva bolnika z enako zdravniško diagnozo popolnoma različno oceno stanja mišično-skeletnega sistema in zato tudi različno terapijo. Po pregledu manualni terapevt bolnika seznani z njegovim stanjem in določi okviren načrt terapije.

IZVIDI

Na prvi pregled s seboj prinesete slike in izvide preiskav, ki ste jih že opravili (RTG, CT, MR, UZ, scintigrafija…)